Türk Çimento Sektörünün İlk Sanal Konferans ve Fuarı Sona Erdi

21 Nisan 2021

Yeni teknoloji kullanımı ve dijitalleşme alanında öncülük etmeyi amaçlayan TÜRKÇİMENTO, 20-21 Nisan 2021 tarihleri arasında sektörün ilk sanal konferans ve fuarı “DIGITALCEM”i düzenledi.

Ulusal - uluslararası katılımcılar ve firmalar ile Türkiye çimento sektörü yetkililerini platformda bir araya getiren OYAK Çimento’nun destek verdiği ve ulusal- uluslararası medya işbirlikleri ile büyük yankı uyandıran DIGITALCEM etkinliğine çimento fabrika yetkililerinin ilgisi yoğun oldu. 190 fabrika yetkilisinin katıldığı etkinlikte 22 firma da stantla yer aldı. Toplam katılımcı sayısı ise 361 oldu.

“Gelecek için Sürdürülebilir Türk Çimentosu” temasıyla düzenlenen etkinlikte ulusal ve uluslararası konuşmacılar yer aldı.

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka’nın açılışını yaptığı etkinlik oturumunda ÇEİS Başkanı Suat Çalbıyık, Arap Çimento Birliği Genel Sekreteri Ahmad Al-Rousan ve Çin Çimento Birliği Genel Sekreteri Grace Chen, konuşmalarını gerçekleştirdi.

Etkinlikte ayrıca Avrupa Çimento Birliği (CEMBUREAU) CEO’su Koen Coppenholle, Global Çimento ve Beton Birliği (GCCA) Çimento Direktörü Claude Lorea ve Avrupa Çimento Araştırma Akademisi (ECRA) Yönetici Direktörü Martın Schneider sunumlarıyla yer aldılar. İlk günün devamında ise Martin Engineering Başkan Yardımcısı Robert Whetstone, Humboldt Wedag Gmbh Cto’su Matthias Mersmann, Klüber Lubrication Global Çimento Müdürü Almanya’dan Markus Burbach, Türkiye’den Ağır Sanayi Pazarı Müdürü Mustafa Nezih Namal, MAPEI Yapı Kimyasalları Satış Müdürü Necdet Kaya sunum yaptı.

“Çevresel Uygulamalara İlişkin Gelişmeler” başlığıyla T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü Mehrali Ecer’i dinlediğimiz etkinliğin ikinci gününde ise Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nde araştırmacı Barış Sanlı, ÇEİS Eğitim ve İSG Birim Yöneticisi Yücel Yetişkin, TÜSİAD Yeni Nesil Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Oğuzhan Öztürk ve SabancıDx Satış ve Ürün Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Özlem Kalkan sunumlarıyla yer aldı. Etkinliğin son sunumu olan özel oturumda ise Digitopia Kurucu ve CEO’su Halil Aksu’nun “Dijital Olgunluk Yeni Başarı Göstergenizdir” başlığındaki sunumu katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

DIGITALCEM’in açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, sektöre inovatif düşünce ile yön vermeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

“TÜRKÇİMENTO olarak  içerisinde bulunduğumuz pandemi ile yaşanan dönüşüm ve belirsizlik ortamında daha inovatif düşünerek zorlukların üstesinden gelmeyi hedefliyoruz. DIGITALCEM etkinliğimizle de stratejik önceliklerimizden olan dijitalleşme alanında inovatif düşünerek, içerisinde bulunduğumuz şartlarda daha fazla etkileşime imkan sağlamak amacıyla bir ilke imza atıyoruz. Bu öncelik doğrultusunda yeni teknoloji kullanımı ve inovasyonun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

“Gelecek için Sürdürülebilir Türk Çimentosu” ana teması ile düzenlenen bu yeni program serisinin alt tema başlıkları; Çimento Sektörü Sürdürülebilirlik Yaklaşımları, Döngüsel Ekonomi, Yeşil Ürün Çerçevesinde Sürdürülebilir ve Rekabetçi Üretim, Enerjide Yeşil Dönüşüm, Dijital Çimento, Yeşil Çimento, Gelişen Teknolojiler ve İnovasyon olarak gerçekleşti.

Sektörün Karbon Yol Haritası Yıl Sonunda Açıklanacak

Birlik olarak sürdürülebilirliğin üstlenilen en önemli sorumluluklardan biri olduğunun altını çizen Dr. Tamer Saka, “TÜRKÇİMENTO olarak sektörümüzün sürdürülebilirlik çerçevesindeki çalışmalarına öncü olma hedefiyle Avrupa Birliği iklim ve çevre politikalarını, Türkiye çimento sektörünün uyum sürecini de yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda 2020 yılı sonunda “Türk Çimento Sektörü Karbon Yol Haritası” projesini başlattık. Türkiye’deki neredeyse tüm çimento fabrikalarının sera gazı salım verilerini inceleyip, Türkiye’ye sektörün yol haritasını sunacağız” dedi.