HABERLER

Üretim Grubu Meslektaşlar Toplantısı Düzenlendi | 10 Eylül 2020

28 Eylül 2020

TÇMB 2020 Yılı Eğitim ve Etkinlik Programları kapsamında, Üretim Grubu Meslektaşlar Toplantısı 10 Eylül 2020 tarihinde çevrim içi olarak zoom üzerinden gerçekleştirildi.

75 kayıtlı, 54 aktif katılımcının yer aldığı toplantının moderatörlüğünü Votorantim Cimentos Tedarik Zinciri Direktörü Özgür Şahan yaptı. Açılış konuşmasında, TÇMB Prosesler Alt Komitesinin son dört yıldaki faaliyetlerinden bahsetti ve komitenin hali hazırda yürüttüğü ve yılsonuna kadar da tamamlamayı planladığı çalışmalar hakkında daha detaylı bilgiler sundu. Bununla birlikte, Prosesler Alt Komitesi ve TÇMB Eğitim Müdürlüğü ortak çalışmasının bir çıktısı olan “Çimento Akademi Uzaktan Eğitim Portalı” da katılımcılara sistem üzerinden gösterildi.

Daha sonra Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nden Barış Sanlı “Prosesçiler için Dijitalleşme” konusunda bir sunum yaptı. Sanlı, Endüstri 4.0, akıllı ürünler ve dijitalleşmenin aşamaları konusunda katılımcılara bilgi verirken, dijitalleşmenin yavaş ve zorlu bir süreç olduğunu ancak gerçekleşen her küçük adımın dahi birer başarı olacağını vurguladı.

ETBK’dan Özgür Sarhan ise Enerji Arz Güvenliği ve Projeksiyonlar konulu sunumunda arz güvenliği izleme ve raporlama, birincil enerji arzı, elektrik arz güvenliği, kurulu güç dağılımı, elektrik tüketim ve üretim analizi rakamları gibi konularda detaylı bilgiler verdi. Katılımcılar da konuyla ilgili sorularına yanıt buldular.

ESCARUS Sürdürülebilirlik Danışmanlığı firmasından Melis Bitlis, “Sürdürülebilir Finansman Mekanizmaları” başlığı altında katılımcılara, sürdürülebilirlik temelinde sürdürülebilir finans ile yeşil ve sosyal tahviller konusunda detaylı ilgiler aktardı, soruları cevaplandırdı.

Toplantıda ayrıca, TÇMB Enerji Müdürlüğü Birim Sorumlusu Didem Benzer, 2019 Yılı Çimento Sektörü Enerji Kıyaslama Çalışması çıktılarını sundu. EİGM tarafından yürütülen çalışmanın nihai hale getirilmesi aşamasında çok fazla düzeltmeye ve teyide ihtiyaç duyulduğunu, bu sebeple katılımcıların da, gözden kaçan noktalar olması ihtimaline yönelik olarak çalışma çıktılarına ilişkin görüş, değerlendirme ve düzeltme taleplerini iletmelerinin önemli olduğunu belirtti. Gelen görüşlerin ve düzeltme taleplerinin EİGM Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) ile paylaşılacağını ve raporun böylece yayımlanma aşamasına geleceğini ifade etti. Raporun en geç bir hafta içerisinde de sektörle paylaşılacağını söyledi.

İyi uygulama örneklerinin paylaşımı ile devam eden toplantıda Bursa Çimento Üretim Müdürü Levent Onat, “Yeni Karıştırmalı Bilyalı Değirmen Kullanarak Çimento Öğütme Performansının Artırılması” konusunda bir sunum yaparak fabrika uygulama tecrübelerini aktardı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Aynı fabrikadan Üretim Mühendisi Erdem Harmancı da “Çimento Sektöründe Lazerle Stok Ölçümü” konusunda fabrikadaki uygulamalarını katılımcılarla paylaştı.

Toplantı, genel soru cevap bölümünün ardından sona erdi.