HABERLER

Sürdürülebilir Finans Dalgası Geliyor Manevralara Hazır Olmak Gerek

12 Temmuz 2021

TÜRKÇİMENTO Vizyon Sohbetleri Etkinlikleri "Sürdürülebilir Finans ve Çimento Sektörü" başlığı altında 7 Temmuz’da yapılan toplantıyla devam etti.

Etkinlik, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt’un moderatörlüğünde, ESCARUS-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı CEO’su Dr. Kubilay Kavak ve ESCARUS-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Yöneticisi Melis Bitlis’in katılımıyla gerçekleşti. Nuh Çimento Grup CEO’su ve TürkÇimento Başkan Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt, çimento sektörünü son yıllarda sürdürülebilirlik adına birçok farklı alanda aksiyonlar aldığını belirterek, “Sürdürülebilirlik kelimesi dünyada çok önemli hale geldi. Türkiye’de çimento ve klinker üretiminin birlikte yapıldığı 77 tesis var. Bu fabrikalar artık sürdürülebilirliği odaklarına almanın önemini anladı” dedi.

Son dönemlerde iklim değişikliği ve çevresel değişimin ekosisteme de zarar verdiğini hatırlatan Gökhan Bozkurt, dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de çimento sektöründe karbon azaltımı yatırımlarına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Karbon vergisinin gündeme alınması, yurtdışı pazarında sera gazı üretiminin değer kazanması ve ülkemizde alt yapı çalışmalarının başlaması gibi gelişmeler sürdürülebilir faaliyet için yeni kaynaklar yaratılmasına neden oluyor.

ESCARUS-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı CEO’su Dr. Kubilay Kavak, Yeşil Mutabakat, karbon vergisi gibi konuların bugün olmasa da yakın zamanda finansman maliyetlerini çevresel nedenlerden dolayı yükseltebileceğine dikkat çekti. “Ancak doğru adımlar atılırsa bunlar fırsata dönüştürülebilir” diyen Dr. Kubilay Kavak, şöyle konuştu: “Türkiye’de dinamik altyapısı olan bir sanayi sektörü var. Çimento sektörü de aynı şekilde. Bir tsunami kopmuş geliyor, biz de bir teknenin içindeyiz. Gelen dalgaların üzerinde sörf yapabiliriz, beton sığınaklar inşa ederek kendimizi koruyabiliriz. Bizim görüşümüz birincisi… Çünkü sığınağı inşa etmeye vaktimiz yok, inşa etsek de bu sığınağın gücü bizi korumaya yetmez. Denizin üzerinde salın üzerindeyseniz salın yönünü birkaç kürek manevrasıyla çevirebilirsiniz. Gemi büyüdükçe onu oynatmak da çok fazla manevra gerektirir. Çimento sektörü transatlantik gibidir, manevra yaptırmak zordur bu ortamda. Ama büyük bir dalga geliyorsa hazır olmak ve gemiye manevra yaptırmak gerek. Bu tehditleri fırsat anasıl dönüştürebileceğiniz önemli.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARTIK EKONOMİK RİSK OLARAK GÖRÜLÜYOR

ESCARUS-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Yöneticisi Melis Bitlis de konuya ilişkin sunumunda şirketlerin sürdürülebilir finansmana yönelmesinin nedenlerini ve bu konudaki gelişmeleri anlattı. Melis Bitlis, eskiden doğan risk veya çevre riski olarak görülen konuların son 5 yıldır Dünya Ekonomik Forumu tarafından ekonomik risk olarak görüldüğüne dikkat çekerek, sürdürülebilir finansman ve yeşil yatırımların öneminin giderek artacağını ifade etti.

Melis Bitlis, iklim değişikliğinin fiziksel riskleri ve geçiş risklerini beraberinde getirdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Çimento sektörünü fiziksel riskler çok etkileyecek gibi görünmüyor. Tabii ki fırtınalar, su yükselmeleri gibi değişiklikler mevcut üretim tesislerinde hasara neden olabilir. Ancak en önemli etki geçiş tarafında olacak. Düşük karbonlu politikalar ve yeşil mevzuata geçiş süreci önemli. Bu sürecin getireceği maliyetler hem üretim hem teknoloji hem ticaret mekanizmalarını etkileyecek. Avrupa’da üst emisyon kriterleri belirleniyor farklı sektörler için. Bunların üstünde salım yapılan projeleri sürdürülebilir proje olarak kabul etmemeye başlayacak. Bu da uluslararası dalganın size doğru geleceğini gösteriyor.”