HABERLER

İstanbul Mimarlık Festivali’nin Pazar Günü Etkinlikleri TÇMB’nin Desteğiyle Gerçekleşiyor

05 Aralık 2020

Toplumun her kesiminden tasarıma ve mimarlığa meraklı, kentle ilgili diyalog üretmeye hevesli herkesi kapsayacak içerikler oluşturmayı hedefleyen festivalin 6 Aralık Pazar günü programında çocuklar ve yetişkinler için atölye çalışmaları, paneller, sunumlar ve performans etkinliği yer alıyor.

Gün etkinlikleri saat 11.00’da Şehir Dedektifi İnisiyatifi’nden Gizem Kıygı’nın yürüteceği “Çocuklarla Haritalama Atölyesi” ile başlıyor. Çocukların haritacılık üzerine sohbet edeceği bu etkinlikle katılımcılar kendi İstanbul haritalarını oluşturarak kenti yeniden keşfedecek.

Xlab Topluluğu tarafından düzenlenen; uçurtmayı bir aracı haline getirerek, farklı şehirlerdeki, fiziksel birliktelikleri mümkün olmayan katılımcıları, dijital platformda bir araya getirerek uçurtma yapmayı ve yapılan uçurtmaları gökyüzünde uçurmayı hedefleyen Mesafeli/siz Uçur/tma projesi kapsamında düzenlenecek atölyelerin ilk 6 Aralık'ta 12:00-14:00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Dünya Mirası Adalar Girişimi’nin düzenlediği ve saat 13.00’da başlayacak olan “KozmosAda KOZMOSADA: FARKLI BİR MODERNLİĞİN İZLERİNİ KAZIMAK | Panel 1: Akdeniz Kültürel Peyzajı ve Modernleşme Deneyimi” isimli etkinlikte, yerleşik birçok paradigmanın ortadan kalkmasına veya dönüşmesine yol açan modernleşmenin Adalar’daki farklı izleri, bir vapur gezisini de içeren yaratıcı yöntemlerle okunacak. İletişimci bir mimar ve bir süredir kendi pratiğini geliştirmeye çalışan bir yoga eğitmeni olan Nurullah Kaya’nın saat 15.00’te gerçekleştireceği Şimdi Dikkatini Nefesine/Kalemine Davet Et atölyesinde, mimari bakış açısı ve yoga eğitiminin temelde ne kadar bağlantılı olduğu, atölye katılımcıları ile oryantasyon ve çizime dayanan bir yoga pratiği  ve katılımcı bir sohbetle birlikte araştırılacak.

Eşzamanlı olarak Yelda Gin’in “Mimarlıkta Malzeme Seçimi, Yenilikçi Tasarım-Üretim Teknikleri ve İklim Krizi” başlıklı seminer etkinliği izleyicilerle buluşacak ve soru-cevap/söyleşi ortamı yaratılarak katılımcıların zihinlerinde yeni olasılıklara ilham verilmesi amaçlanacak. Kentte gözden kaçan değişimleri hatırlatmayı ve bir kent mekanları koleksiyonu oluşturmayı amaçlayan bir oyun olan “Kent Belleği Kartları”, saat 16.00’da Aslı Tusavul, Emine Buket Tusavul, Tilbe Yeşim Küçükönder Savaşkan tarafından anlatılacak.

Aynı sırada Piknik Works kurucusu Oğul Can Öztunç, Günlük Hayat Dedektifleri projesi kapsamında Mimarizm'in desteği ile gerçekleşen çevrimiçi atölye “Ev Dosyası” çalışmasının çıktılarını paylaşacak ve “Ev Dosyası: Kesit Atölyesi” başlıklı atölyeyi yürütecek. mimarizm.com'un mimarlık ofislerinin kapısını çaldığı "Çat Kapı" etkinliklerinin 151.'si Festival kapsamında 6 Aralık günü 17:00-18:00 saatleri arasında yapılıyor. İstanbul Mimarlık Festivali Danışma Kurulu’nda da yer alan Hatırlı Mimarlık kurucu ortağı Yeşim Hatırlı ile ofis hikayeleri, akılda kalan projeleri, masada olan işleri, gelecek hedefleri ayrıca festival süreci ve temaya dair fikirleri konuşulacak. Keynote Konuşması Prof. Dr. Zafer Yenal’ın saat 18.00-20.00 arasında yapacağı “Köye Doğru: Türkiye’nin Değişen Beşeri Coğrafyası ve Mekân” başlıklı konuşmasında Türkiye’de tarımsal dönüşümlerin geçmişi, köy ve kent arasında kopmayan bağlar ve 2000’lerde tarımsal konulara şehirlilerin artan ilgisi gibi temalar üzerinde durulacak ve söz konusu dönüşüm sürecinin olası mekânsal yansımaları tartışılacak.

Performans Akşam saat 20.00’de ise tiyatro topluluğu Istanbul Fringe’den Emre Yıldızlar’ın koreografisiyle Denizhan Çay ve Yasemin Kır, “Masa” başlıklı performansı gerçekleştirecek. Gün boyu Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin katkılarıyla izleyici ve katılımcılarla buluşacak olan etkinlikler, Hopin platformu üzerinden takip edilebilir.

İstanbul Mimarlık Festivali 2020 hakkında detaylı bilgi için: www.istanbulmimarlikfestivali.com

Festival iletişimi için: 2020@istanbulmimarlikfestivali.com