HABERLER
BETON 2023 Başladı
08 Kasım 2023
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, BETON 2023, Hazır Beton Fuar ve Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, beton yolların daha yaygın kullanımının teknik ve ekonomik açıdan pek çok fayda sağladığına dikkat çekerek, “Beton yollar uzun servis ömürleriyle yaşam döngüsü maliyetinde %40’ı bile aşan ekonomik avantajlar sunuyor” dedi. Yücelik, ayrıca uzun ömürlü, yaşam-döngü maliyeti düşük, yerli ve milli beton yolların bir alternatif olarak kullanılmaya başlanmasının; milli bir mesele olarak değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, BETON 2023, Hazır Beton Fuar ve Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Türk çimento sektörünün Avrupa’nın lideri, Dünya’nın beşinci büyük üreticisi, çimento ve klinker toplamında Dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer aldığını söyledi. Türkiye’de kentsel dönüşüm, depreme hazırlık ve kalkınma hedefleri açısından stratejik öneme sahip sektörlerin inşaat sektörünün en önemli paydaşları olduğunun altını çizen Fatih Yücelik, “Yaşadığımız deprem felaketiyle, artan kentsel dönüşüm çalışmaları ve devam etmekte olan alt yapı projelerinin çimento ve beton ihtiyacını artıracağını öngörüyoruz. Türk çimento sektörü olarak Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımların hayata geçmesini sağlayacak üretim kapasitesine fazlasıyla sahip olduğumuzun bir kez daha altını çizmek isterim” dedi.
TÜRKÇİMENTO’nun beton yol sektörünün en büyük paydaşı olarak belediyeler ve il özel idarelerine yerinde teknik destek vererek beton yolların gelişimine büyük katkı sağladığını belirten Fatih Yücelik, şunları söyledi: “Döngüsel ekonominin hayatımızda daha da yer ettiği bugünlerde, beton yollar uzun servis ömürleriyle yaşam döngüsü maliyetinde %40’ı bile aşan ekonomik avantajlar sunuyor. Türkiye’de otoyolların ve devlet yollarının %50’si, il yollarının %10’u ve yerel yönetim yol ağının %40’ının beton yol olmasıyla ilk yapım maliyetinde yılda 250 milyon dolar, bakım-onarım maliyetinde yılda 46 milyon dolar olmak üzere, 10 yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf sağlanacaktır. Beton yolların ana malzemesi, üretimi tamamen yerli ve milli kaynaklara dayanan çimento olduğu için, beton yolların daha yaygın kullanımıyla yerli ve milli ekonomi desteklenecek, ülkemizin mali kaynakları dışarı gitmeyecektir. Uzun ömürlü, yaşam-döngü maliyeti düşük, yerli ve milli beton yolların bir alternatif olarak kullanılmaya başlanması; milli bir mesele olarak değerlendirilmelidir.”
ÜRETİMDE YEŞİL DÖNÜŞÜME ODAKLANIYORUZ
Türkiye’de 56 entegre ve 21 öğütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yapıldığını söyleyen Yücelik, sektörün son dönemlerde yeşil dönüşüme uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği, dijitalizasyon gibi önemli konular üzerinde yoğunlaştığını söyledi. “Düşük karbonlu üretim noktasında öncü sektörler arasında yerimizi almak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” diyen Yücelik, bu konudaki çalışmalara ilişkin şu bilgileri aktardı: “Emisyon azaltımı amacıyla, sektör olarak alternatif yakıt kullanımına büyük önem veriyoruz. Hesaplarımıza göre 2022 yılında 1,6 milyon ton atık kullanarak, enerji ihtiyacımızın %10,1’ini alternatif yakıttan elde ettik. Bu sayede, 850 bin ton eşdeğerinde petrokok tasarrufu sağlandı. Yine 2022 yılında 3 milyon ton alternatif hammadde kullandık. Kamu kurumlarının projeleriyle karbon emisyonunun azaltılması konusunda çalışmaları yakından takip ederek, düşük karbonlu üretime yönelik geliştirilen projelere katkı verip bir parçası olmaya çalışıyoruz. Böylece, Türkiye’nin 2053 sıfır emisyon hedefi yolunda büyük katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Kısacası çimento sektöründe emisyon azaltımı sağlanabilmesi için motivasyonumuz çok yüksek. Ancak bu konuda da mevzuatların düzenlenmesi ve finansman erişimine ihtiyacımız olduğu kesin.”