BASIN BÜLTENLERİ
TÜRKÇİMENTO’DAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ AÇIKLAMASI: TÜRK ÇİMENTO SANAYİİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN PROJELERİNE DEVAM EDİYOR
09 Haziran 2022
Sektörün çatı birliği TÜRKÇİMENTO, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çimento sanayicilerinin sürdürülebilir bir gelecek için projelerine hız kesmeden devam ettiğini bildirdi.
TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılında 2,8 milyon ton alternatif ham madde, 1,5 milyon ton alternatif yakıt kullandığı belirtilen açıklamada; 740 bin ton petrol koku eşdeğerinde alternatif yakıt sayesinde ithal yakıt tasarrufunun sağlandığı kaydedildi.
Türk çimento sektörünün toplumsal ve çevresel değerlere bağlı çalışma anlayışını destekleyen TÜRKÇİMENTO tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, çimento sanayisinin mevzuatla belirlenen tüm çevresel sorumluluklarını yerine getirdiği belirtilerek, birçok gönüllü uygulama ile Türkiye’nin çevre yönetim sisteminin önemli bir paydaşı olduğu vurgulandı.
TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çimento üretim sürecinde; belirli kriterlere uygun olan endüstriyel ve evsel atıkları, alternatif ham madde ve yakıt olarak değere dönüştürüyoruz. Sektör olarak ülkemizin atık yönetiminde profesyonel çözüm ortağıyız. Tüm çalışmalarımızı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan izin ve lisanslar kapsamında yürütüyoruz. TÜRKÇİMENTO üyeleri tarafından 2021 yılında 2,8 milyon ton alternatif ham madde, 1,5 milyon ton alternatif yakıt kullanıldı. 740 bin ton petrol koku eşdeğerinde ithal yakıt tasarrufunu alternatif yakıt sayesinde sağladı. Böylelikle sektörün toplam enerji tüketiminin %8,1’i alternatif yakıtlardan elde edildi.” dedi. Bozay, Türk çimento sanayisinin Türkiye’nin atık yönetim sistemine desteğini her yıl daha da artırarak sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi: “Çimento sektörünün atıkları değere dönüştürmesi ile ülkemize pek çok çevresel ve ekonomik fayda sağlıyoruz. Atıklardan enerji elde edilmesi ile ülkemizin yurtdışından ithal ettiği yakıt miktarında tasarruf ve cari açığın azaltılmasına katkı yaratıyoruz. Atıkların kullanımı ile sera gazlarından da tasarruf etmiş oluyoruz. Bu nedenle çimento sektörü olarak yıllardır atık ısı geri kazanımı tesis yatırımlarının teşvik edilmesi konusunda ısrar ediyoruz. 2020 yılı sonunda başlattığımız “Türk Çimento Sektörü Karbon Yol Haritası” çalışmamızda da sürdürülebilirlik dönüşüm programının oluşturulması, alternatif yakıt kullanımının artırılması, düşük klinker faktörlü ve alternatif ham maddeli çimento üretilmesi, enerji verimliliğinin yükseltilmesi ve yeni teknolojilerin uygulanması inisiyatiflerini ortaya koyduk” dedi.
“Dünya Çevre Günü vesilesiyle bir kere daha altını çizmek isterim” diyen Volkan Bozay, son olarak şu mesajları verdi: “Atık ısı geri kazanımı tesis yatırımlarının uygun finansman mekanizmalarıyla hayata geçirilerek ivedilikle teşvik edilmesi, endüstriyel tesislerin çok hızlı bir şekilde mini santrallere dönüştürülmesi, bu sayede kömürle üretim yapan santrallere olan ihtiyacın azaltılması ve dolaylı yoldan da karbon emisyonlarının düşürülmesi şeklinde çok hızlı geri dönüşleri olacağını düşünüyoruz.”