BASIN BÜLTENLERİ

Kentsel Dönüşüm Parsel Parsel Yapılmalı Yeni Mağdurlar Yaratılmamalı

11 Kasım 2020

TÇMB tarafından Türkiye ekonomisini inşa eden çimento sektörünün bölgesel dinamikleri ve ülke ekonomisine etkilerini tartışmak üzere düzenlediği “Anadolu Buluşmaları”nın ikincisi Kahramanmaraş’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Erzurum’da başlayan online buluşmaların ikincisinde, İzmir Depremi’nin ardından yapılmasının da etkisiyle ağırlıklı depreme karşı alınması gereken önlemler konuşuldu.

 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), sektöre yön vermek ve gelecek vizyonu çizmek amacıyla  Anadolu Buluşmaları’nı “Türkiye Ekonomisini İnşa Edenler” başlığı ile sürdürüyor. Sektörün bölgesel dinamikleri ve ülke ekonomisine etkilerinin tartışıldığı ve ilki Erzurum’da yapılan buluşmaların ikincisi Kahramanmaraş’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.  

Dünya Gazetesi iş birliği ile gerçekleşen online buluşmanın ikincisine TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Öksüz, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, NBE Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar konuşmacı olarak katıldı.    

İzmir Depremi’nin hemen ardından gerçekleşen toplantıda konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, çimento sektörü adına TÇMB olarak depremin risklerini en aza indirmek için bir sivil inisiyatif başlattıklarını açıkladı. Dr. Tamer Saka, “Geçmişten gelen risklerimizle, belli bir plan içerisinde parsel parsel dönüşüm planı düşünmeliyiz. Bu süreçte mağdurlar yaratmadan, stratejik önceliklerimizle uyuşan planları merkezi ve yerel yönetimlere önermeliyiz. Bu konuda çimento sektörü olarak bir sivil inisiyatif başlatıyoruz” dedi.  

Depremin yanı sıra Türkiye’nin üretim ve ihracata ilişkin sorunlarının da ele alındığı toplantıda Dr. Tamer Saka, dövizdeki artışa ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:  

“Bugün dövizle gelen gelir iyi bir fırsat olabilir ama sürdürülebilir değil. Bunun üstüne büyüme kurarsak, konjonktür değiştiği zaman önemli maliyet riskleri gelir. Bu fırsattan faydalanırken orta ve uzun vadeli planlarımızı yaparak ilerlememiz lazım. Gelirimizi maksimize etmek için çalışmamız, aynı zamanda Ankara ile oturup tek tek sektörleri gözden geçirmemiz lazım. Dış kaynak üzerinden yürütülen bir büyümenin sürdürülebilir olmadığını biliyoruz. Mutlaka ama mutlaka sürdürülebilir bir büyüme modeline ihtiyacımız var. Sorunları birlikte çözmezsek ilerleme şansımız yok. Günün sonunda hepimiz elimizi taşın altına sokmalıyız.”    

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YATIRIMLARIN ARTMASINDA

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Öksüz ise konuşmasında depremde asıl sorunun uygulamalarda olduğuna dikkat çekerek, yıkılan binaların incelenerek kötü malzemeyle yapılan binaların acilen yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Öksüz, depremin yanı sıra üretiminde gündemde olduğu toplantıdaki konuşmasında, “Şu anda üretimimizin küçümsenmeyecek kısmını ihracata yöneltiyoruz. İhracat çok önemli. Döviz kurlarının yükselmesi maliyetleri artırıyor; ama ihracatı da artırıyor. Ülkenin sorunlarının çözümü yatırımların artmasındadır” uyarısında bulundu.  

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu da pandemiye rağmen bölgenin ihracatta büyümesini miktar olarak sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Hem çalışanlarımızı korumak hem de müşterilerimizi korumak ve onlara hizmet vermek için mücadele veriyoruz. Önümüzde pandemi dışında bir sıkıntı görmüyoruz. Çimentoda ana pazarımız Amerika ve Afrika olduğu için etkilenmeyebiliriz ama Avrupa’ya ihracatı ağırlıklı olan diğer sektörler etkilenecektir” diye konuştu.    

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ise “İhracat çok önemli ama pandeminin başladığı günleri unutmamamız gerekiyor. Pandemi başladığında kapılar kapandı. Bizim içeride yapılanmamızı daha iyi yapmamız lazım. Dünyada alternatifsiz değiliz. Bizden bugün giden başkasının müşterisi olur, geri getirmemiz çok zor. Fiyat zaten düşük, daha da kırıp geri kazanamazsınız. Önemli olan kaçırmamamız lazım” dedi.  

NBE Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Üretim ve ihracattan başka bir yolumuz yok. Türkiye’nin elinde Çin'e alternatif üretim merkezi olma fırsatı var. Eğer birlikte davranırsak müthiş bir fark yaratabiliriz. Elimizde önemli bir üretim gücü var. Bunu fırsata çevirip artık Türkiye’yi ucuz olmaktan çıkarmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.  

Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ise “Türkiye her üründe dünyanın en ucuz ülkesi haline geldi. Bu durum kur faktörünü avantaj olmaktan çıkarıyor. Çimentoyu kur hareketi yüzünden daha ucuza satar hale geliyoruz. Bu yüzden Türkiye’yi ucuzlatmak sürdürülebilir bir durum değil, kurda dengeyi tutturmak önemli. Aksi taktirde yabancı şirketler gelip Türk markalarını satın alır. Bunun yerine bizim yurt dışında pazar satın almamız daha değerli” değerlendirmesini yaptı.